Čo by ste mali vedieť o potravinovej intolerancii?

Jedlo je zdrojom našej energie, niekedy je však aj zdrojom zdravotných ťažkostí. Ako rozpoznať potravinovú intoleranciu?

Potravinová intolerancia súvisí buď s enzýmami, ktoré štiepia potravu do stráviteľnej podoby, ale aj so stavom nášho čreva. Stres, antibiotiká, či nezistená celiakia môže zvýšiť priepustnosť čreva a prechádzajú ním vtedy väčšie časti potravy. Telo ich rozpoznáva ako cudzorodé látky a bráni sa protilátkami IgG. Hovoríme o potravinovej intolerancii.

Potravinová intolerancia na rozdiel od alergie neohrozuje život a môže samovoľne odoznieť. Niekedy však črevo potrebuje, aby sme problematické potraviny identifikovali, napr. vyšetrením z krvi, a načas vylúčili z jedálnička, aby sa mohli jeho funkcie obnoviť.

Stres dokáže narušiť priepustnosť čreva, ktorým potom prechádzajú príliš veľké časti potravy. 

Čo by ste teda mali vedieť o potravinovej intolerancii?

  1. Môže sa prejaviť až po niekoľkých hodinách, dňoch či týždňoch.
  2. Najčastejšími príčinami sú potraviny mlieko, vajcia, obilniny, kvasnice, morské plody, orechy a strukoviny. 
  3. Veľakrát ich spôsobujú naše obľúbené jedlá, ktoré jeme najčastejšie. 
  4. Typické príznaky sú zažívacie ťažkosti ako bolesť brucha, nafukovanie, zápcha či hnačka,
  5. Netypické sú vyčerpanosť, bolesť hlavy, migréna, gynekologické a psychické problémy.
  6. Niektoré prejavy sa dajú zameniť s alergiou: nádcha, opuch či svrbenie na tvári.

Potravinovú intoleranciu často privodia potraviny, ktoré máme najradšej a jeme ich pravidelne. 

Ako zistiť, ktorá potravina škodí

Ak máte podozrenie, že trpíte potravinovou intoleranciou skúste si vytvoriť stravovací denníček, kde si budete okrem jedla zapisovať aj príznaky. Možno sa vám podarí preukázať vzorec medzi jedlom a reakciou, no môže to byť náročné, ak máte problém s viacerými potravinami.

Môžete vyskúšať aj opačný prístup, kde postupne na niekoľko týždňov vysadíte z jedálnička potravinu, o ktorej sa domnievate, že vám škodí a môžete sledovať, či vaše príznaky ustupujú. Niekedy je však nutné prejsť na dlhodobé vysadenie potraviny, aby ste dosiahli viditeľné zlepšenie.  

Ak sa nám pri silnej intolerancii nepodarí vyradiť správnu potravinu, môžeme si privodiť aj chronickú intoleranciu, alebo si kumulatívnym efektom privodiť citlivosť na ďalšie potraviny.

Skúste si viesť zoznam jedál, možno sa vám podarí odpozorovať vaše často opakované jedlá, prípadne súvislosti medzi príznakmi a potravinami.

Skrátka je naozaj zložité správne určiť potraviny, ktoré spôsobujú potravinovú intoleranciu v domácom prostredí. Ak si chcete byť naozaj istý, ktoré potraviny vášmu telu momentálne neprospievajú, určitú odpoveď vám dokáže dať iba vyšetrenie z krvi. Na základe výsledkov si budete môcť svoju životosprávu nastaviť tak, aby sa vaše črevo mohlo uzdraviť a vy ste tak mohli opäť získavať dostatok energie zo stravy bez sprevádzajúcich ťažkostí.

Ak by ste sa chceli o téme dozvedieť viac, mohli by vás zaujímať rozdiely medzi alergiou a intoleranciou, ktoré vysvetľujeme v článku Potravinová intolerancia nie je alergia. Ako ich správne odlíšiť? alebo sa ponorte viac do témy článkom Druhy potravinových intolerancií - ako ich odhaliť?